Normal_feet-296930_640

(Novum) - De regels voor het kinderpardon moeten zo snel mogelijk worden versoepeld. Dat concluderen verschillende oppositiepartijen naar aanleiding van de tientallen dossiers van afgewezen minderjarigen die maandag door Kinderombudsman Marc Dullaert zijn gepubliceerd.

"Het is veelzeggend dat de Kinderombudsman zich gedwongen voelt deze dossiers online te zetten", zegt SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen. "Een meerderheid van de Tweede Kamer had als uitgangspunt dat in Nederland gewortelde kinderen, kinderen die hier vijf jaar of langer wonen, kunnen blijven en niet verder beschadigd raken. De wet zoals hij nu wordt uitgevoerd staat hier haaks op. Dat moet gerepareerd worden."

Hele groepen kinderen worden volgens kinderombudsman Marc Dullaert ten onrechte uitgesloten van het kinderpardon. Dullaert vindt het onder meer onbegrijpelijk dat kinderen worden uitgesloten omdat ze onder het toezicht van de gemeente stonden in plaats van rijkstoezicht. De kinderombudsman eist dat de regeling wordt aangepast, onder meer omdat de regeling in strijd zou zijn met het VN-kinderrechtenverdrag.

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind ziet in de dossiers die online zijn gezet 'bizarre' overeenkomsten. "Je ziet steeds de datum juli 2010 terugkomen. Toen zijn veel mensen op straat gezet door de staat. En nu wordt hun tegengeworpen dat ze sindsdien geen contact meer hadden met diezelfde staat. Toenmalig minister Gerd Leers is daar destijds nog voor op de vingers getikt door de rechter. Het is hier dus aan de overheid zelf te verwijten."

"De kinderombudsman pleit terecht voor een rechtvaardig kinderpardon", zegt GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman. "Wie hier geworteld is moet hier kunnen blijven."

De PvdA verwijst in een reactie naar fractievoorzitter Diederik Samsom, die eerder al de verwachting uitsprak dat verantwoordelijk staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) goed zal kijken naar 'individuele gevallen' en daar 'ruimhartig' mee zal omgaan. De VVD laat in een reactie weten 'geen behoefte' te hebben om op de actie van de ombudsman te reageren.

Teeven heeft al gezegd dat hij niet van plan is om de regeling op te rekken. Wel wil hij nog eens goed kijken naar individuele gevallen. Die kunnen als sprake is van een schrijnend geval als nog een verblijfsvergunning krijgen als Teeven gebruik maakt van zijn zogeheten discretionaire bevoegdheid.