Pesten

Slechts dertien van de tientallen anti-pestmethodes waar scholen mee werken voldoen echt, aldus een commissie die in opdracht van staatssecretaris Dekker van Onderwijs 61 methodes heeft onderzocht. Scholen worden straks verplicht pesten aan te pakken door één van de methodes toe te passen wanneer de anti-pestwet van kracht wordt. Dit meldt de NOS.

De commissie concludeert na haar onderzoek dat bij de meeste methodes het niet aannemelijk is dat ze pesten terugdringen. Wel kunnen sommige methodes helpen in het bevorderen van weerbaarheid of sociale vaardigheden. Welke 13 methodes wel aan de eisen voldoen is nog niet bekend. 
 
In het programma Nieuwsuur had psycholoog Bob van der Meer, die gespecialiseerd is in de aanpak van pesten, kritiek op het onderzoek. Volgens hem zitten belangenbehartiger van bepaalde pestmethodes in de commissie. "Dus de slager is zijn eigen vlees aan het keuren," zo stelt hij. Echter, volgens Inge Anthonijsz van het Nederlands Jeugdinstituut, dat het onderzoek begeleidde, mochten de vertegenwoordigers van de onderzochte methodes niet hun eigen methode beoordelen. Zij spreekt daarom van een onafhankelijk onderzoek. 
 
© Nationale Zorggids