Normal_drank_drinken_alcohol_jeugd_jongeren_kinderen_comazuipen

(Novum) - Jongeren van 16 en 17 jaar zijn niet minder gaan drinken sinds de leeftijdsgrens voor alcohol is verhoogd naar 18 jaar. Dat blijkt uit onderzoek van Eenvandaag en RTV Noord-Holland onder ruim zevenhonderd jongeren. Negen op de tien jongeren drinken meer of nog net zo veel als vorig jaar. Slechts een procent is helemaal gestopt.

Van de ondervraagde 16- en 17-jarigen drinkt 81 procent. Driekwart zegt daarvoor toestemming van hun ouders te hebben. Zeven op de tien drinkende tieners komen zelfs via hun ouders aan drank. Zo'n vijf procent heeft sinds 1 januari, toen de nieuwe regels in gingen, een alcoholverbod gekregen. Een op de tien mocht voor die tijd al niet aan de drank.

Een meerderheid van zestig procent zegt verder dat het sinds 1 januari wel moeilijker is geworden om aan drank te komen Vooral supermarkten controleren streng, zeggen de jongeren.

Van de jongeren die probeerden alcohol in een bar te bestellen, slaag driekwart daarin. Geen van de ondervraagden is beboet voor drankgebruik in de openbare ruimte.

Eerder op de dag werd bekend dat het aantal jongeren met een alcoholvergiftiging in een ziekenhuis weer iets is toegenomen. Het Nederlands Signaleringscentrum voor Kindergeneeskunde wijt dat mede aan de nieuwe wetgeving. 16- en 17-jarigen zouden meer zijn gaan drinken omdat ze dat per 1 januari niet meer mochten.