Normal_jeugdzorg_nederland

(Novum) - In elke regio moet een banenpool komen voor jeugdzorgwerkers. Die pools moeten ervoor zorgen dat bij de overgang van de jeugdzorg naar gemeenten niet onnodig veel kennis en ervaring verdwijnt. Daarvoor pleiten Jeugdzorg Nederland en Abvakabo FNV, schrijft Trouw maandag.

Door de overheveling van de jeugdzorg per 1 januari belanden duizenden werknemers op straat, waarschuwen de twee organisaties. "Aan de ene kant staan de jeugdzorginstellingen die nu al begonnen zijn om mensen te ontslaan en aan de andere kant staan de gemeenten die nieuwe mensen nodig hebben om die jeugdzorgtaak uit te kunnen voeren", zegt voorzitter Jeugdzorg Nederland Hans Kamps tegen Trouw.

Door de werknemers via een banenpool, met behoud van rechten, aan het werk te kunnen houden wordt een uittocht van kennis en ervaring voorkomen, menen de twee organisaties. Volgens Corrie van Brenk van Abvakabo scheelt dat veel werkloosheidsuitkeringen. Ook zijn gemeenten minder geld kwijt aan opleidingen van nieuwe, onervaren medewerkers.

De gemeenten zouden samen met de vakbonden en werkgevers de banenpools moeten oprichten, vinden Abvakabo en Jeugdzorg. "We roepen de politiek, de wethouders met name maar ook het ministerie, en werkgevers en bonden op om zich bij ons aan te sluiten", aldus Kamps. Als de banenpools een succes blijken zouden ze ook in andere sectoren kunnen worden gebruikt, zoals in de dagbesteding van ouderen en gehandicapten, meent Van Brenk.