MDMA
Het festivalseizoen is onlangs geopend en het Trimbos-instituut heeft daarom laten weten rekening te houden met een nieuwe serie xtc-incidenten. Het risico op fatale incidenten is groot omdat er pillen in omloop zijn die een (te) hoge dosering hebben. Ook zijn er 'vervuilde' xtc-pillen in omloop. De partydrug kostte vorige zomer zes levens in Nederland. Dit meldt Sp!ts. 
 
"Voor zover bij ons bekend, is het in Nederland tot nu toe nog rustig als het gaat om xtc-gerelateerde fatale incidenten," vertelt Daan van der Gouwe van het Trimbos-instituut. "Afkloppen, want het festivalseizoen is nog maar net begonnen.” In België viel begin deze maand de eerste xtc-dode. 
 
Het risico op fatale incidenten is dit jaar even groot als vorig jaar. Dit komt onder meer omdat er pillen in omloop zijn die vervuild zijn met het riskante stofje PMMA. De xtc waar het Belgische slachtoffer aan overleed had echter een dosering van twee tot drie keer hoger dan normaal van de werkzame stof MDMA. Deze pil is ook al gesignaleerd in Nederland. 
 
Het Trimbos-instituut slaat echter geen alarm over één pil. "Als je voor één specifieke pil gaat waarschuwen, denken mensen dat al die andere geen kwaad kunnen, terwijl er veel pillen in omloop zijn die net zo zwaar zijn, zo niet zwaarder. Bovendien is het niet zo dat alleen die hoog gedoseerde pillen schade kunnen veroorzaken, ook van lager gedoseerde pillen of van pillen met PMMA kun je flink in de problemen raken," zegt Van der Gouwe.
 
Het Trimbos-instituut wil samen met instellingen voor verslavingszorg, de EHBO-organisaties op grote feesten en andere gezondheidsdiensten jongeren bewuster maken van de risico's van xtc. Van der Grouwe: “Vorig jaar was tussen mei en september het merendeel van de xtc-gerelateerde doden te betreuren. Laten we hopen dat dat dit jaar uitblijft doordat mensen bewuster gebruiken." 
 
© Nationale Zorggids