Normal_peak_expiratory_flow_meter-pediatric_use

Het Longfonds waarschuwt samen met kinderarts Pieter Sauer van het UMCG voor de schadelijke gevolgen van de uitstoot van uitlaatgassen van de zuidelijke ringweg in de stad Groningen. Er staan 16 scholen, 8 kinderdagverblijven en 4 zorginstellingen in een straal van 300 meter rond de aan te leggen weg, terwijl dit volgens het RIVM en de GGD richtlijn niet mag. Dit meldt het Dagblad van het Noorden. 

Pieter Sauer en het Longfonds schrijven dat de uitlaatgassen leiden tot astma en de geboorte van kinderen met een laag gewicht. Er zijn andere studies, zo stelt Sauer, waarin de negatieve gevolgen van luchtvervuiling op de de gezondheid van kinderen zijn onderzocht. 
 
Volgens Sauer zijn er geen metingen verricht naar de concentraties van fijnstof, elementaire deeltjes of NO2. In de brief schrijft de kinderarts daarnaast: “Uit alle onderzoeken blijkt dat thans geen veilige ondergrens voor blootstelling aan fijnstof en elementaire deeltjes bij kinderen bestaat. Deze mening wordt gedeeld door de EU en de WHO.”
 
Daarnaast zijn de normen voor fijnstof gebaseerd op de effecten bij volwassen. Ook zijn de berekeningen of de normen gehaald worden rond de ringweg gebaseerd op de modellen die ontwikkeld zijn voor snelwegen in een open gebied. De nieuwe ringweg van Groningen ligt echter tussen huizen. Het Longfonds en de kinderarts roepen op tot herziening van de plannen. 
 
© Nationale Zorggids