Normal_martin_van_rijn_staatssecretaris_vws_pvda

Op maandag 16 juni brengt staatssecretaris Martin van Rijn van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een bezoek aan jongerencentrum De Kwinne in Stadskanaal. Hij hoort daar meer over het begeleid wonen-leren-werken voor jongeren van 18-27 jaar met complexe problematiek. Dat meldt RTV Stadskanaal.

Het Centrum Maatschappelijke Ontwikkeling (CMO) in Groningen ontwikkelde in opdracht van de Provincie Groningen samen met lokale partners een aanpak rond begeleid wonen-leren-werken, gericht op jongeren van 18-27 jaar met complexe problematiek. Deze jongeren kunnen om wat voor reden dan ook niet meer thuis wonen en worden geholpen bij het vinden van hun weg in de maatschappij. Deze weg leidt bij voorkeur naar school of naar werk en uiteindelijk naar een zelfstandig bestaan. De aanpak in Groningen kan mogelijk als een voorbeeld dienen voor andere provincies.

Staatssecretaris Van Rijn gaat tijdens zijn bezoek in gesprek aan de Tafel van Vijf. Bij de Tafel van Vijf draait het om het gezichtspunt van de cliënt. Er worden dit jaar 12 Tafels van Vijf georganiseerd, steeds met een ander thema. Het thema van de bijeenkomst op 16 juni is jongeren met complexe problematiek en zwerfjongeren. Aan het eind van elke bijeenkomst schrijven de deelnemers hun wens of zorg op tafel. Zo ontstaat een tafel met uiteindelijk zestig wensen en zorgen.

Naast de staatssecretaris zullen vijf personen uit het veld aanschuiven aan de Tafel van Vijf om hun eigen visie op het thema toe te lichten. Van Rijn voert daarnaast informele gesprekken met jongeren die ervaring hebben met de aanpak rond begeleid wonen-leren-werken en de Overstag-aanpak (24-uursopvang).

© Nationale Zorggids