Normal_social_media_verslaafde

In 2013 hebben 66.000 mensen hulp gezocht bij een instelling voor verslavingszorg. Dat is twee procent minder dan in 2012. De meeste hulpvragen (30.000) gingen over alcohol. Op de tweede plaats staat cannabis, dat vooral onder jongeren zorgt voor problemen waarbij ze hulp nodig hebben. De cijfers zijn verzameld door de stichting Informatievoorziening Zorg (IVZ), zo meldt de Telegraaf.

Onder jongeren is cannabis de belangrijkste problematiek in de verslavingszorg: 51 procent van de cliënten onder de 25 jaar heeft cannabis als belangrijkste probleem. 41 procent van de cliënten van de instellingen heeft problemen met meerdere verslavingen. Driekwart van de verslaafden die hulp krijgen van instellingen, zijn mannen.

Uit de cijfers blijkt verder dat cliënten met een heroïneverslaving steeds ouder worden: inmiddels is 20 procent ouder dan 55. Het aantal mensen dat hulp zocht voor een verslaving aan (internet)gamen, is toegenomen van 69 in 2009 naar 529 vorig jaar. Verder blijkt het aantal GHB-verslaafden in de verslavingszorg na een spectaculaire toename niet zo hard meer te groeien. Tussen 2007 en 2012 nam het aantal hulpvragers met een GHB-verslaving  toe van 60 naar ruim 750. In 2013 zochten 769 mensen met een probleem met deze zogenoemde partydrug hulp.

IVZ tekent bij de cijfers aan dat een groot deel van de internethulpverlening niet is meegenomen in de cijfers. Ook ontbreken gegevens van cliënten die hulp krijgen bij particuliere zorgaanbieders en privéklinieken.

© Nationale Zorggids