Normal_14038671870108_1

(Novum) - Zo'n 31 duizend jongeren onder de 27 jaar moesten eind april rondkomen van een WW-uitkering. Dat zijn er zevenduizend minder dan in december, meldt het UWV vrijdag.

Een van de redenen voor de daling is dat meer jongeren zich afwenden van de arbeidsmarkt, verklaart een UWV-woordvoerder. Vooral afgestudeerde mbo'ers kiezen liever voor een vervolgstudie dan zich op de wankele arbeidsmarkt te begeven. Toch is de daling vooral een 'onmiskenbaar teken van groei van de werkgelegenheid, al is die groei nog beperkt', aldus de zegsman.

De arbeidsmarkt herstelt altijd als eerste in de uitzendsector, omdat bedrijven bij economisch herstel eerst tijdelijke krachten aannemen voordat ze contracten gaan uitdelen. In de uitzendbranche werken relatief veel jongeren.

Het aantal WW-uitkeringen lag in de eerste vier maanden van het jaar voor die leeftijdsgroep op hetzelfde niveau als de eerste vier maanden van vorig jaar. In alle provincies nam het aantal uitkeringen af, in Friesland en Drenthe met meer dan dertig procent het hardst.

Het UWV verstrekte in totaal veertigduizend nieuwe uitkeringen tussen januari en eind april, 1500 minder dan een jaar geleden. Vooral uit de bouw- en uitzendbranche kwamen minder aanvragen, hoewel die sectoren nog wel verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van de nieuwe WW-uitkeringen. Uit de zorg, de sector welzijn en de cultuursector kwamen juist meer aanvragen.