Normal_copyright_stockfreeimages_kinderziekte_ziek_knuffel_

Het Radboudumc levert al zestig jaar academische kindzorg. Om die reden heeft het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis een speciale feestweek georganiseerd met als thema ‘Het kind en de toekomst’. Deze feestweek is bedoeld voor kinderen, ouders en zorgprofessionals. Tijdens de week wordt onder meer stilgestaan bij hoe het Amalia kinderziekenhuis de zorg voor het zieke kind nog verder kan optimaliseren, zo meldt het Radboudumc in een persbericht.

De gezondheid van kinderen in Nederland is over het algemeen goed. Volgens Kees Noordam, hoogleraar Kindergeneeskunde en directeur van het Amalia kinderziekenhuis, valt er echter nog veel winst te boeken op het gebied van samenwerking tussen de verschillende zorgprofessionals. 'Daarmee bedoel ik ook professionals werkzaam in de jeugdgezondheidszorg. Laagdrempelige consultatie over en weer, meer gezamenlijke ontwikkeling van richtlijnen en protocollen en een actieve betrokkenheid van kinderartsen bij preventieve gezondheidszorg kan winst voor het kind opleveren', zegt Noordam. Hij denkt dat dit proces bevorderd kan worden door de bestuurlijke samenwerking tussen jeugdartsen en kinderartsen in één beroepsvereniging onder te brengen.

Daarnaast waarschuwt Noordam voor te veel deelspecialisten binnen de kindergeneeskunde. 'Het risico bestaat binnen complexe of zeldzame problematiek dat die ene arts ontbreekt die de hele gezondheid van het kind overziet'. Dit kunnen we bereiken door allereerst de huisarts een goede basiskennis over de kindergeneeskunde mee te geven door kindergeneeskunde al in de bachelorfase van het onderwijs voldoende aan bod te laten komen. Daarnaast zouden er meer breed georiënteerde algemeen kinderartsen in algemene ziekenhuizen moeten zijn en moet er tussen kinderartsen en huisartsen laagdrempelig contact zijn, zodat nieuwe ontwikkelingen snel kunnen worden uitgewisseld. Noordam: 'Een eerste brede kindergeneeskundige oriëntatie op een klacht van een kind, voorkomt missen van diagnoses door het hebben van blinde vlekken.'

Noordam deed zijn uitspraken tijdens de oratie waarmee de feestweek in het kinderziekenhuis vrijdag van start ging. Op woensdag wordt de feestweek afgesloten met een open middag. Kinderen, ouders en andere belangstellenden kunnen dan een kijkje nemen in het kinderziekenhuis.

© Nationale Zorggids