Normal_fred-teeven

(Novum) - Het kinderpardon moet worden aangepast en mag niet zo strikt worden uitgevoerd als staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) wil. Dat heeft de rechtbank in Den Haag dinsdag bepaald, schrijft de Volkskrant.

De rechters vinden het onterecht dat een kind alleen in aanmerking komt voor een verblijfsvergunning als het onder rijkstoezicht staat. Kinderen die wel bekend zijn bij een gemeente maar niet bij het rijk, moeten daar ook voor in aanmerking komen.

Er zijn in totaal honderd kinderen die wel bekend zijn bij een gemeente, maar niet bij het rijk. Een advocaat van een gezin uit Kazachstan stelt tegenover de Volkskrant dat een grote groep asielzoekers moed kan putten uit de uitspraak van de rechter.

Teeven heeft nog niet op de uitspraak gereageerd. Hij had eerder laten weten het kinderpardon niet aan te willen passen. "Laat helder zijn: het kabinet wil de regels van het kinderpardon en de regels niet veranderen", zei hij begin juni.

Voorstanders van een verruiming van het pardon vonden dat onrechtvaardig. Onder hen waren ongeveer driekwart van de burgemeesters, veel van de oppositiepartijen en Kinderombudsman Marc Dullaert.