Normal_14043326070064_1

(Novum) - Asielzoekers die mogelijk toch onder het kinderpardon vallen worden voorlopig niet meer uitgezet. Dat heeft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) woensdag in de Tweede Kamer gezegd, bevestigt een woordvoerder.

De Haagse rechtbank oordeelde woensdag dat Teeven het kinderpardon niet zo strikt mag uitvoeren als hij wil in een zaak rond een Kazachse vrouw en haar twee dochters. Zij waren in 2010 uitgeprocedeerd en verdwenen toen uit zicht van het rijk, maar bleven wel bekend bij de gemeente Rheden, waar zij woonden.

Het gezin meldde zich niet actief bij het rijk. Teeven is van mening dat ze zich daarmee onttrokken aan het rijkstoezicht en dat ze dus kunnen worden uitgezet. Het kinderpardon moet volgens hem alleen gelden voor kinderen die bekend zijn bij het rijk. De rechtbank oordeelde echter anders.

Teeven kondigde eerder woensdag aan tegen de uitspraak in beroep te gaan. "Het is nu wachten op een uitspraak van de Raad van State", zegt de woordvoerder. "Tot die er is, worden kinderen die zich niet hebben gemeld of niet zijn komen opdagen bij afspraken met het rijk niet uitgezet." Het duurt doorgaans zo'n twintig weken voordat de Raad van State uitspraak doet.