Normal_opvang_kinderopvang_speelgoed_blokken

Kinderopvangcentra in Nederland moeten minstens een keer per jaar worden bezocht door een inspecteur van de GGD. Uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) blijkt dat in bijna de helft van de gemeenten die verplichte inspecties niet altijd worden uitgevoerd. Zo'n 7,3 procent van de kinderopvangcentra werd vorig jaar niet gecontroleerd. Dit meldt Nu.nl.

Controleurs van de GGD moeten kinderopvangverblijven inspecteren op kwaliteitseisen ten aanzien van de veiligheid van de kinderen, deskundigheid van het personeel en inspraak van de ouders. Voldoet een locatie niet aan deze eisen dan moet de gemeente een zogeheten handhavingstraject inzetten.

Utrecht springt als meest nalatige gemeente uit de bus, met slechts 250 uitgevoerde inspecties op een totaal van 353 locaties. Volgens een woordvoerster van de gemeente komt dat doordat de overheid te weinig geld vrijmaakt voor het uitvoeren van de inspecties.

'Er is sprake van personeelstekorten, verloop van het personeel en de aanwezige inspecteurs hebben hun handen vol aan zware handhavingszaken', aldus de woordvoerster. Wel zullen locaties die vorig jaar geen controle hebben gehad dit jaar als eerste aan de beurt zijn. 'De gemeente maakt een inhaalslag om alsnog alle locaties te controleren.'

© Nationale Zorggids