Normal_14051729780065_1

(Novum) - Gemeenten die nog niet of nauwelijks optreden tegen de verkoop van alcohol aan minderjarigen worden in de komende maanden strenger in de gaten gehouden. Ook kroegen, supermarkten, slijterijen en sportkantines worden nogmaals onder de loep gehouden of ze zich houden aan de nieuwe alcoholwet. Dat zegt een woordvoerder van staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) zaterdag in een reactie op berichtgeving hierover van de NOS.

De gemeenten hadden op 1 juli hun plannen klaar moeten hebben hoe ze met de nieuwe wetgeving omgaan. Volgens de woordvoerder hebben veel gemeenten daar iets meer tijd voor nodig. "Daar is niets mis mee. Daar hebben we ook begrip voor, maar we houden wel een vinger aan de pols. Het is wel belangrijk dat het af komt."

Ook een onderzoek naar horecagelegenheden en supermarkten wordt herhaald om te kijken hoe het er voor staat. De resultaten worden in het najaar verwacht. De Tweede Kamer debatteert dan ook over de kwestie.

De NOS meldde zaterdagochtend dat gemeenten dit jaar nog nauwelijks iets hebben gedaan tegen de verkoop van alcohol aan minderjarigen. In de tweehonderd onderzochte gemeenten is geen enkele horecagelegenheid gesloten vanwege verkoop aan jongeren onder de 18 jaar. Negen procent van de gemeente heeft boetes uitgedeeld en meer dan de helft heeft nog geen enkele waarschuwing uitgedeeld.