Normal_kinderopvang_kinderen_dansen__still_

(Novum) - Het failliete kinderdagverblijf Estro is verschillende banken opgeteld nog ruim honderd miljoen euro schuldig. De grootste verliezer is ING, schrijft NRC Q zaterdag.

ING was de grootste financier, maar ook ABN Amro en enkele buitenlandse banken moeten nog geld krijgen. Om hoeveel geld het per bank gaat willen de banken niet zeggen.

Het blijkt niet de eerste keer dat banken tientallen miljoenen aan Estro verliezen. In 2010 leenden de banken 250 miljoen aan Estro, dat toen nog Catalpa heette. Met dat geld werd de overname door investeringsmaatschappij Providence Equity gefinancierd. De nieuwe eigenaar financierde zelf 250 miljoen euro.

Eind 2012 moest Estro al van de ondergang worden gered en ging het grootste deel van het geleende geld verloren. Om het bedrijf overeind te houden leenden dezelfde banken nog eens 35 miljoen euro uit.

In totaal moeten de banken nu nog 105 miljoen euro krijgen. Eerst mogen superieure schuldeisers zoals de Belastingdienst hun deel halen. Het is niet waarschijnlijk dat er nog veel voor de banken overblijft.

Estro, het grootste kinderopvangbedrijf van Nederland, ging begin deze maand failliet. Onder de naam Smallsteps maken zo'n 250 vestigingen een doorstart. Van de 3600 medewerkers behouden er 2600 hun baan. Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) schreef woensdag aan de Kamer dat hij goede hoop heeft dat er ook voor de overige honderd locaties een oplossing komt.