Normal_normal_rolstoel_hand_ouderen_bejaarden

Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) behandelde in 2013 bijna 900.000 aanvragen voor AWBZ-zorg. Dit zijn er ruim 50 duizend minder dan in 2012. Het lagere aantal hangt samen met de overheveling van zorgtaken van de AWBZ naar de gemeenten. Bijna negen van de tien aanvragen werden door het CIZ positief beoordeeld. Dit meldt Skipr. 

Van alle aanvragen is 31 procent afkomstig van cliënten tussen de 75 en 84 jaar. Vier procent van de aanvragen betreft cliënten tussen de 0 en 17 jaar. Bijna zeventig procent van de geïndiceerde zorg gaat naar mensen met een lichamelijke aandoening of beperking, 1 procent naar mensen met een zintuiglijke beperking of communicatieve stoornis.

Daarnaast werd bijna 60 procent van de aanvragen binnen twee dagen afgehandeld. 99 procent van de aanvragen kon worden afgehandeld binnen de wettelijke termijn van zes weken. Het Klant Contact Centrum van CIZ ontving in 2013 vier procent minder telefoontjes en e-mails dan in het jaar ervoor. Het CIZ verklaart deze daling vooral uit het feit dat aanvragers beter zijn geïnformeerd over het verloop van het indicatieproces.

Met het oog op de decentralisatie van zorgtaken is het CIZ in 2013 nauwer gaan samenwerken met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), het Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten (KING) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Het CIZ wil zo op eenvoudige wijze kennis en cijfers beschikbaar maken voor gemeenten en zorgverzekeraars.

© Nationale Zorggids