Normal_sperm

Spermabanken hebben zich tot 2004 schuldig gemaakt aan onzorgvuldigheden bij anonieme donaties. Dat stelt Hans van Hooff van FIOM in de uitzending van het programma EenVandaag vanavond, zo meldt de NOS.

De organisatie FIOM is gespecialiseerd in ongewenste zwangerschap en afstammingsvragen. Volgens FIOM-projectleider Hans van Hooff hebben spermabanken aan veel donorkinderen valse persoonsgegevens verstrekt over de donor. Ook werd ten onrechte aan vrouwen beloofd dat ze meerdere kinderen van dezelfde donor zouden kunnen krijgen. Van Hooff onderzoekt momenteel 110 donorbroers en -zussen. Zij willen weten of ze daadwerkelijk zijn verwekt met het zaad van dezelfde donor. In bijna driekwart van de tot nu toe onderzochte gevallen blijkt dit niet zo te zijn.

Daarnaast was het voor mannen mogelijk om jarenlang te doneren en hiermee vele nakomelingen te verwekken. De fouten vonden plaats voordat de wet in 2004 een einde maakte aan anoniem donorschap. Tegenwoordig is het verplicht dat de gegevens van de donor worden opgeslagen zodat kinderen altijd in de gelegenheid zijn om hun afkomst te achterhalen.

© Nationale Zorggids