Normal_kaasschaaf

(Novum) - In de Franse kazen van producent Étoile du Vercors is de E-Coli-bacterie aangetroffen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert consumenten de rauwmelkse kazen van de producent weg te gooien. De kazen met de 'poepbacterie' liggen onder meer in de schappen van supermarkten en kaaswinkels.

Het gaat om kazen Saint Félicien, Saint Marcelin IPG, Séchon de Vache en Tommes du Dauphiné met een houdbaarheidsdatum tussen 4 augustus en 3 september 2014. De kaasjes zijn volgens de NVWA ook verwerkt in kaasplankjes met meerdere kaassoorten. Ook restaurants en cafés verkopen de kaas.

De NVWA heeft geen zicht op de supermarkten die de kazen verkopen. "Door een melding uit Frankrijk weten we alleen dat de bacterie in de kazen is aangetroffen met deze houdbaarheidsdata", zegt een woordvoerder. Voor de warenautoriteit is evenmin duidelijk om hoeveel kazen het precies gaat.

Consumenten die de kaas hebben gegeten kunnen in het ergste geval een voedselvergiftiging oplopen. De symptomen treden in de eerste week na het eten van de kaas op. De maag-darminfecties kunnen gepaard gaan met bloederige diarree of koorts. Bij jonge kinderen kan in ernstige gevallen volgens de NVWA nierstoornissen optreden.