Normal_frisdrank_drinken2

De hoeveelheid zuur in frisdrank, vruchtensap en sportdrankjes zorgt voor blijvende schade aan tanden van kinderen. Australische onderzoekers tonen aan dat de beschadiging van het tandglazuur al binnen dertig seconden na contact met het zuur kan ontstaan. Dat meldt Gezondheidsnet.

Onderzoeker Sarbin Ranjitkar van de Universiteit in Adelaide stelt dat het drinken van zure dranken het beste vermeden kan worden. 'Het poetsen van de tanden dertig minuten na de consumptie is dus niet genoeg bij hele zure drankjes. De schade is dan al ontstaan.' Het onderzoek werd gepubliceerd in het Journal of Dentistry.

In een gezonde mond is er normaal gesproken een balans tussen zuren en een beschermingsmechanisme, volgens Ranjitkar. Wanneer die balans wordt verstoord door te veel zuur raken de tanden beschadigd, onafhankelijk van het type zuur. Ook in combinatie met andere zuren kunnen zure drankjes een bedreiging vormen voor het gebit van jongeren.

'Veel kinderen en adolescenten tandenknarsen 's nachts en ze hebben last van ongediagnosticeerde oprispingen of reflux waardoor maagzuur in de mond terecht komt. In combinatie met zure drankjes ontstaat er een driedubbele bedreiging voor de tanden met schade op de lange termijn als gevolg',  aldus Ranjitkar. 'Tanderosie is namelijk een groeiend probleem.'

© Nationale Zorggids