Normal_jeugddetentie

(Novum) - Criminelen in jeugdgevangenissen worden vaak niet behandeld doordat het ziekteverzuim onder gevangenispersoneel hoog is. Dat schrijft het AD maandag. De krant maakte een analyse van de jaarverslagen van alle justitiële jeugdinrichtingen.

Doordat de jonge criminelen niet behandeld worden zijn ze slecht voorbereid op een terugkeer in de samenleving en is de kans op recidive hoger, concludeert de krant. "Zonder adequate behandeling is het dweilen met de kraan open", zegt oud-kinderrechter Ronny van de Water in de krant. "De kans op recidive is bij deze groep sowieso groot, daar moet je de beste behandelaars op zetten."

Het aantal klachten tegen inrichtingen dat gegrond is verklaard is door het uitblijven van behandeling en begeleiding met 58 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. De meeste klachten gaan over het ontbreken van dagprogramma's en het intrekken van begeleide verloven wegens een gebrek aan personeel.

Het ziekteverzuim onder het gevangenispersoneel ligt met 7,9 procent ruim twee keer zo hoog als het landelijk gemiddelde.