Normal_student_drinken_drank_alcohol_

Gezondheidsinstellingen, het Trimbos-instituut en Windesheim zijn gestart met een actie voor (aankomende) studenten waarin wordt gepleit voor een alcoholvrije introductieperiode. Omdat introductieweken voor veel eerstejaarsstudenten onlosmakelijk verbonden lijken met het gebruik van alcohol, worden zij met de actie 'IkPas' uitgedaagd om veertien dagen geen alcohol te drinken. Dat meldt het Windesheim.

Ook mentoren, ouderejaars, leden van studentenverenigingen en docenten worden aangespoord om – als steun in de rug en als voorbeeld – veertien dagen geen alcohol te drinken. Sinds het invoeren van een alcoholverbod voor jongeren onder de 18 staan organisatoren van introducties voor de uitdaging om eerstejaars te stimuleren dat de leeftijdsgrens wordt nageleefd.

Het lectoraat Verslavingspreventie van Windesheim, het Trimbos-instituut, de GGD en verslavingszorginstellingen zijn van mening, dat een geslaagde introductie niet per se afhankelijk is van het gebruik van alcohol. Daarom roepen zij de omgeving van de aspirant-studenten op om samen het biertje een tijdje te laten staan. Via de website van ‘IkPas’ kunnen mensen zich aanmelden voor een alcoholvrije periode van veertien dagen.

Trimbos-medewerker Rob Bovens en tevens lector Verslavingspreventie bij Windesheim: ‘We putten hierbij uit de ervaring die we opdeden met projecten als ‘40 dagen zonder alcohol’ die in het recente verleden op diverse plaatsen in het land zijn gehouden. Ook de meest verstokte gezelligheidsdrinkers ervoeren zo’n alcoholvrije periode als leerzaam, heilzaam voor hun gezondheid en kwamen deze achteraf gezien vrij moeiteloos door.’

© Nationale Zorggids