Normal_broodje_gezond_voeding_voedsel_eten_boterham_lunch_horecagids_nhg_1907
Ruim 800 scholen zullen voor het eind van het jaar advies gekregen hebben van de Schoolkantine Brigade over gezond eten en drinken in de kantine. Het Voedingscentrum is de campagne gestart om overgewicht bij jongeren tegen te gaan. Driekwart van de scholen verandert het assortiment na een bezoek van de brigade. Dit meldt Metro. 
 
Vanaf volgende week, wanneer de vakanties in het voortgezet onderwijs er op zitten, rukt de speciale Schoolkantine Brigade weer uit. De brigade moet er voor zorgen dat alle schoolkantines in het voortgezet onderwijs en op het mbo per 1 januari 2015 gezond zijn. Zij krijgen hiervoor financiële steun van de overheid. De campagne is gestart om overgewicht bij jongeren tegen te gaan. Uit cijfers van het CBS blijkt dat 12 procent van de kinderen tussen de 12 en 16 jaar te zwaar is. 
 
Acht op de tien scholen die al bezocht zijn door de brigade zijn aan de slag gegaan met de adviezen. Een deel van de scholen doet dit door in de klas meer aandacht te schenken aan verantwoorde voeding. Ruim driekwart van de scholen heeft daarnaast na het bezoek een gezonder assortiment ingevoerd. Dit blijkt uit een evaluatie. 
 
Volgens Patricia Schutte, woordvoerder van het Voedingscentrum, zijn de scholen op de goede weg, maar ze kunnen nog wel wat advies gebruiken. “Zo ontbreekt het vaak aan verantwoorde tussendoortjes in snoepautomaten. Ook is het voor scholen soms nog onduidelijk waar gezonde producten aan moeten voldoen.” De Schoolkantine Brigade beoordeelt een schoolkantine als gezond wanneer het assortiment voor minimaal driekwart  uit producten uit de Schijf van Vijf bestaat. Eerder deze maand berichtten EenVandaag en 7Days dat de helft van de middelbare scholieren meer gezond eten in de kantine wil. 
 
© Nationale Zorggids