Normal_14090512790024_1

(Novum/AP) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vindt dat er regelgeving moet komen voor elektronische sigaretten. Dat staat in een rapport dat dinsdag is verschenen. Binnen elektronisch roken moet verboden worden tot bewezen is dat de uitgeblazen damp niet schadelijk is. Ook wil de WHO een verbod op de verkoop aan minderjarigen en moeten alle reclameactiviteiten aan banden gelegd worden.

Volgens de WHO is er een 'schijnbaar bloeiende' wereldwijde markt met een waarde van meer dan 2 miljard euro per jaar voor de e-sigaretten. Meer dan vierhonderd merken van onafhankelijke producenten en grote tabaksfabrikanten gaan een steeds feller wordende concurrentiestrijd aan.

Het rapport wordt in oktober besproken tijdens een WHO-conferentie over het terugdringen van tabaksgebruik. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu is nog niet aangetoond dat de e-sigaret veilig is. De Amerikaanse hartstichting zegt dat de apparaatjes gebruikt kunnen worden als een laatste redmiddel voor mensen die verwoed proberen te stoppen met roken.