Normal_teamwork_personeel_werk_samenwerking_team

Een proef in de gemeente Emmen waarbij verschillende zorgaanbieders en maatschappelijke organisaties in een Sociaal Team samenwerken, heeft geleid tot een forse besparing op de zorgkosten. Door de succesvolle nieuwe werkwijze blijkt de besparing per huishouden op te kunnen lopen tot wel 25 procent. Dat meldt de Gemeente Emmen.

De proef werd uitgevoerd in de wijken Emmerthout en Angelslo. In totaal werkten ongeveer veertig organisaties mee aan de nieuwe werkwijze, die tot stand kwam door een intensieve samenwerking. Door anders te organiseren en meer gebruik te maken van generalisten kon een aanzienlijke besparing worden gerealiseerd. De ervaring leerde dat tijdig ondersteunen minder vaak leidt tot ingrijpende en dure zorg. Het Sociaal Team stond in de nieuwe werkwijze in nauwe verbinding met de wijken, waardoor met name de regie over de zogenoemde multiprobleemgezinnen veel beter uitgevoerd kon worden.

Het Sociaal Team werd samengesteld uit professionals vanuit de organisaties Ambiq, Bureau Jeugdzorg Drenthe, Buurtsupport, Erkende Overleg Partners Emmerhout en Angelslo, huisartsen, MEE, Icare, Promens care, Tangenborgh, Welzijngroep Sedna en de Gemeente Emmen.

© Nationale Zorggids