Logo_stoptober

Ook in Nederland start op 1 oktober de actie Stoptober. Vanaf die datum zullen rokers én niet-rokers elkaar helpen om gedurende 28 dagen te stoppen met roken. Via nationale en sociale media zullen bekende en onbekende Nederlanders rokers massaal aanmoedigen om mee te doen met Stoptober. In Engeland is Stoptober al enkele jaren een groot succes met honderdduizenden deelnemers. Dat meldt Stoptober.nl.

Initiatiefnemers van Stoptober Nederland zijn het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Trimbos, KWF Kankerbestrijding, Alliantie Nederland Rookvrij, Hartstichting, GGD GHOR Nederland en Longfonds. Het grote succes van Stoptober heeft te maken met de positieve aanpak, waarin elk klein stapje op weg naar stoppen met roken wordt aangemoedigd. Een periode van 28 dagen is overzichtelijk en maakt het aantrekkelijk voor rokers om mee te doen.

Rokers die willen meedoen met Stoptober kunnen zich aanmelden via de website Stoptober.nl en kunnen de gratis Stoptober-app downloaden. Via de app krijg je dagelijks persoonlijke aanmoedigingsberichten om weer een dag rookvrij door te komen. En lees je wat je bijvoorbeeld kunnen doen tijdens een moment van ‘craving’: extreme trek in een sigaret en een typisch afkickverschijnsel bij verslaving. Ook ontdek je hoe je lichaam profiteert van het feit dat je al een aantal dagen niet rookt en hoeveel je daarmee bespaart. Stuk voor stuk zijn het positieve bevestigingen die het besluit om 28 dagen te stoppen met roken ondersteunen.

Via de website stoptober.nl hebben deelnemers ook toegang tot meer persoonlijke hulp. Ze kunnen zich bijvoorbeeld aanmelden voor begeleid stoppen met roken. Of voor telefonische ondersteuning bij hun stoppoging. Via stoptober.nl kunnen deelnemers zich bovendien aansluiten bij bijvoorbeeld een zelfhulpgroep van mensen die stoppen met roken.

© Nationale Zorggids