Normal_amc_academisch_medisch_centrum_amsterdam__2_

Jonge patiënten met een erfelijk verhoogd cholesterolgehalte kunnen vanaf de kinderleeftijd veilig en effectief worden behandeld met cholesterolverlagende medicijnen, waaronder statines. Dit blijkt uit een langetermijnonderzoek, uitgevoerd door onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. 

Familiaire hypercholesterolemie (FH) is een veel voorkomende erfelijke aandoening waarbij patiënten vanaf de geboorte sterk verhoogde cholesterolwaarden in het bloed hebben. Een hoog cholesterolgehalte versnelt het proces van aderverkalking waardoor deze patiënten een hoog risico hebben op vroegtijdige hart- en vaatziekten. Patiënten met FH worden met krachtige cholesterolverlagende medicijnen behandeld, waarvan statines de belangrijkste zijn.

De mate van aderverkalking is vast te stellen door de dikte van de halsslagader te meten met een echo. Onderzoek liet zien dat bij onbehandelde kinderen met FH al voor de puberteit sprake is van aderverkalking. Daarom wordt in de huidige richtlijn geadviseerd kinderen met FH vanaf acht jaar met statines te behandelen. Omdat tot nu toe niet bekend was hoe veilig en effectief dit is op de lange termijn, werden ruim tweehonderd kinderen tussen de acht en achttien jaar oud met de ziekte FH tien jaar lang gevolgd. Na tien jaar bleek de toename in de vaatwanddikte bij de kinderen met FH hetzelfde te zijn als die van hun gezonde broers en zussen in een controlegroep, wat aantoont dat de patiënten met FH een ‘normale’ aderverkalking hebben. De behandelde FH-patiënten hebben nog steeds hogere cholesterolwaarden en een iets dikkere vaatwand dan hun broers en zussen.

Volgens onderzoeker Meeike Kusters betekent dit dat overwogen moet worden de behandeling te intensiveren of op jongere leeftijd te beginnen met het geven van medicijnen. Tussen de behandelde FH-patiënten en hun gezonde broers en zussen waren geen verschillen in groei, ontwikkeling, en opleidingsniveau. Ook traden bij de FH-patiënten geen ernstige bijwerkingen op.

© Nationale Zorggids