Normal_vrouw_ondergoed_kruis_genitali_n2453456

Een urinetest kan uitwijzen of een vrouw het humaan papillomavirus (HPV), de veroorzaker van baarmoederhalskanker, draagt. Veel vrouwen zien momenteel af van de screening omdat dit via een uitstrijkje gebeurt. Een arts schraapt bij een uitstrijkje cellen uit de baarmoederhals. Dit meldt ziekenhuis.nl.

Onderzoekers van het Blizard Institute of Barts en de London School of Medicine and Dentistry schrijven in het British Medical Journal dat de HPV-screening ook via een urinetest uitgevoerd kan worden. Zij onderzochten of een urinetest net zo betrouwbaar is als het uitstrijkje omdat veel vrouwen afzien van de screening omdat ze het maken van een uitstrijkje onprettig vinden. 
 
De onderzoekers vergeleken 14 studies die beide screeningsmethodes toepasten. Hieruit concluderen de wetenschappers dat urinetesten bijna net zo accuraat zijn als een uitstrijkje. De betrouwbaarheid ligt tussen de 87% tot 94%. De belangrijkste veroorzakers van baarmoederhalskanker, HPV-type 16 en HPV-type 18, konden exact werden vastgesteld door middel van een urinetest. Volgens de onderzoekers is met name de ochtenurine goed te gebruiken; deze is betrouwbaarder. 
 
© Nationale Zorggids