Normal_belastingdienst_logo

(Novum) - Een flink deel van de 433 miljoen euro aan onterecht uitgekeerde toeslagen voor kinderopvang is teruggevorderd. Dat heeft staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) vrijdag voorafgaand aan de ministerraad gezegd. De kwestie toont volgens de bewindsman aan dat het toeslagensysteem op de schop moet.

"Mensen krijgen soms meer toeslagen dan waar ze recht op hebben, bijvoorbeeld als hun inkomen hoger uitvalt dan ze hebben aangegeven" zei Wiebes. "Dat hebben we afgelopen maart gemeld aan de Tweede Kamer. Een flink deel is terug, maar er zijn ook weer nieuwe gevallen bijgekomen. Het toont maar goed aan waarom we de kinderopvang toeslag ander moeten gaan organiseren."

Door fouten en fraude met de toeslagen hebben honderdduizenden gezinnen tussen 2009 en 2012 te veel toeslag gekregen voor kinderopvang, meldde de Persdienst vrijdagochtend. Van de 433 miljoen euro zou zestig miljoen euro niet meer te innen zijn.

Terugvorderen is in het huidige toeslagenstelsel een 'voortdurende zaak', zo zei Wiebes. "Ieder jaar weer wordt gekeken waar mensen recht op hadden en ieder jaar blijkt weer dat een derde van de ontvangers iets terug moet betalen."

Wiebes benadrukte overigens dat van fraude lang niet altijd sprake is. "Het is voor mensen natuurlijk heel ingewikkeld met al die formulierenboel. Er zijn allemaal dingen die er gedurende het jaar kunnen veranderen waardoor het bedrag dat mensen krijgen verandert. We hebben een systeem gemaakt dat voor burgers veel te ingewikkeld is."