Normal_14114469830065_1

(Novum) - Een op de vijf jongeren tussen de 18 en 24 jaar heeft schulden. Dat meldt het Nibud dinsdag op basis van eigen onderzoek. Het budgetinstituut, dat onderzoek deed onder jongeren van 12 tot 24 jaar, zegt geschrokken te zijn dat zo'n grote groep op zo'n jonge leeftijd zijn geldzaken niet op orde heeft.

Van alle jongeren heeft elf procent vaak geld te kort. Bij jongeren onder de 18 is dat meestal een paar euro maar boven de 18 jaar hebben jongeren veel vaker een schuld door bijvoorbeeld openstaande rekeningen voor de zorgverzekeraar, onbetaalde boetes en betalingsachterstanden bij de Belastingdienst.

Bij twee op de vijf 18-plussers gaat het om een bedrag van minder dan honderd euro maar bij twintig procent is de betalingsachterstand zelfs 2500 euro of meer. Zeventien procent van de ondervraagden leent bij familie, vrienden of zijn bank.

Volgens het Nibud zijn betalingsachterstanden te voorkomen als jongeren betere voorlichting krijgen. "De uitdaging is om jongeren bewuster te maken van wat lenen is en wat het maken van schulden voor gevolgen kan hebben", stelt het instituut.