Normal_mobiel_fiets_345

Om het aantal fietsongelukken omlaag te brengen is de overheid, samen met telecomproviders, een campagne gestart om fietsers aan te sporen hun smartphone niet meer op de fiets te gebruiken. Onderdeel van de campagne is de fietsmodus-app. Wanneer ingeschakeld worden inkomende berichten genegeerd. Met name in de leeftijdsgroep 12 tot 34 jaar gebeuren veel fietsongelukken doordat mensen met hun telefoon bezig zijn. Dit meldt de NOS. 

De fietsmodus-app is vergelijkbaar met de vliegtuigmodus die al op de telefoons zit. Wanneer de fietsmodus-app ingeschakeld is, worden inkomende berichten genegeerd zodat de fietser zich niet af laat leiden van het verkeer. De app is onderdeel van de 'aandacht op de weg' campagne van het ministerie van infrastructuur. Minister Schultz van Hagen van het desbetreffende ministerie hoopt het aantal fietsongelukken naar beneden te halen met de campagne. Negen procent van alle fietsongelukken zouden veroorzaakt worden doordat mensen met hun telefoon bezig zijn in plaats van op het verkeer te letten. Dit percentage ligt twee keer zo hoog in de leeftijdsgroep 12 tot 34 jaar. 
 
Om fietsers te stimuleren deel te nemen aan de campagne, kunnen er prijzen worden gewonnen. Wie offline fietst spaart punten. Hiermee maken ze kans op bioscoopkaartjes, t-shirts of een nieuwe fiets. De campagne loopt tot half december. 
 
© Nationale Zorggids