Normal_button_ontdek_de_pleegouder_in_je_buurt_in_jpg

Onder het motto ‘Ontdek de pleegouder in je buurt’ organiseert Pleegzorg Nederland op zaterdagmiddag 4 oktober 2014 een ontmoeting bij pleegouders thuis. Het doel is om de aandacht te vestigen op het belang van pleegzorg en het schrijnende tekort aan pleegouders in ons land. Honderd pleeggezinnen openen tussen 14.00 en 17.00 uur letterlijk hun deuren voor het grote publiek. Dat meldt Combinatie Jeugdzorg.

Van Best tot Eindhoven en van Veldhoven tot Helmond houden pleegouders in de regio Zuidoost-Brabant open huis op zaterdag 4 oktober aanstaande. Van 14.00 tot 17.00 uur nodigen ze iedereen uit om een kijkje te nemen achter de schermen van een (h)echt pleeggezin. 'Om geïnteresseerden warm te maken de stap richting pleegzorg te zetten, willen we onze huidige pleegouders graag als ambassadeurs voorstellen,' aldus een woordvoerder Jeugdzorg Nederland. 'Ooit zaten zij immers met dezelfde vragen en keuzes als de belangstellenden nu. Vanuit hun persoonlijke ervaringen en verhalen kunnen pleegouders als geen ander vertellen wat het betekent om pleegouder te worden en pleegouder te zijn. We zien nog steeds dat de vraag naar pleegzorg het aanbod aan beschikbare pleeggezinnen overstijgt. Ook sluit het aanbod aan nieuwe pleeggezinnen niet altijd aan op de vraag van de kinderen op de wachtlijst voor pleegzorg. Nieuwe pleeggezinnen blijven daarom hard nodig.'

Deze actie is onderdeel van de campagne ‘Ontdek de pleegouder in jezelf’, die in 2011 is gestart. Afgelopen jaar zijn 3.325 nieuwe pleegouders geaccepteerd. Dat is negen procent meer dan in 2012. Met deze ‘Open-huizen’-actie hoopt Pleegzorg Nederland de stijgende lijn verder voort te zetten. Een pleeggezin is het beste alternatief voor kinderen die niet bij hun eigen ouders kunnen opgroeien. Vorig jaar hebben 21.606 kinderen voor korte of langere tijd gebruik gemaakt van pleegzorg dankzij de inzet van 16.065 pleeggezinnen. In de afgelopen tien jaar is het aantal kinderen dat gebruikmaakt van pleegzorg verdubbeld. Meer informatie over de actie ‘Ontdek de pleegouder in je buurt’, de deelnemende pleeggezinnen en pleegzorg in het algemeen staat op www.pleegzorg.nl.

© Nationale Zorggids