Normal_martin_van_rijn_pvda

(Novum) - Voor de overheveling van zorgtaken van het rijk naar gemeenten worden geen extra maatregelen genomen. Dat is nog niet nodig, heeft staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) woensdagochtend gezegd in het tv-programma Vandaag de Dag.

Een op de vijf ambtenaren verwacht een chaos als de taken op het gebied van jeugd, zorg en werk worden overgedragen, bleek dinsdag uit een peiling van tv-programma Altijd Wat en vakblad Binnenlands Bestuur. Bijna de helft denkt dat ze onvoldoende of slecht zijn voorbereid.

"Ik zou verbaasd zijn als ambtenaren zeggen dat het soepel gaat, want het gaat om een enorme overgang", reageerde Van Rijn woensdag." Ik neem alle geluiden serieus en verzamel informatie om maatregelen te nemen als het nodig is."

CDA, SP en D66 vinden dat de staatssecretaris nu al maatregelen moet nemen. Maar de gemeenten pakken de zaken volgens Van Rijn prima zelf op. "Aanpassingen gebeuren elke dag, bij de gemeenten die bezig zijn dit proces in goede banen te leiden."

Van Rijn stelde van 'heel veel' wethouders te hebben gehoord dat ze het alsnog gaan redden." Ik tref geen enkele wethouder aan die niet bezig is dit tot een goed einde te brengen. Waar het nog niet helemaal is gelukt, wordt heel hard gewerkt om het alsnog rond te krijgen. Wel zijn er pessimisten, optimisten en realisten. Zelf ben ik een realist. Er zullen altijd zaken zijn die niet goed lopen, maar eerst liep ook niet alles goed in de zorg."

Voorzitter van Abvakabo FNV Corrie van Brenk zei dinsdag in de cijfers van Altijd Wat een teken te zien dat de taken over drie maanden niet naar gemeenten moeten. "Dat betekent dat er straks veel mensen hun zorg niet gaan krijgen."