Normal_vrouwe_justitia_justitie_recht

(Novum) - Zes mensen die worden verdacht van grootschalige fraude met kinderopvangtoeslag moeten als het aan het OM ligt celstraffen krijgen tot drie jaar en vier maanden. Tussen 2008 en 2011 vormden zij volgens justitie een criminele organisatie die de fiscus ruim zeven miljoen euro afhandig maakte.

Het zestal bestaat uit twee mannen van 38 en 36 jaar, twee vrouwen van 33 en twee van 35 jaar. "De verdachten hebben gezorgd voor een enorme inktvlekwerking van fraude met toeslagen en maakten op grove wijze misbruik van het toeslagensysteem", aldus het functioneel parket van het OM.

De verdachten uit Amsterdam Zuidoost ronselden mensen in hun directe omgeving en vroegen met hun gegevens kinderopvangtoeslag aan. Terwijl de kinderen niet naar een geregistreerde opvang gingen, vroeg de bende toch met terugwerkende kracht toeslag aan. Het geld dat ze hiermee verdienden werd verdeeld tussen de families en de bende.

De 38-jarige man en een 33-jarige vrouw waren leidende figuren in de organisatie, aldus het OM. Tegen de man werd drie jaar en vier maanden cel geëist en tegen de vrouw drie jaar.

Het OM vindt dat een 35-jarige verdachte ook drie jaar de cel in moet. Zij verzorgde veel aanvragen vanaf de computer in haar woning. De andere 35-jarige vrouw hoorde zestien maanden gevangenisstraf tegen zich eisen, de 36-jarige man twee jaar gevangenisstraf. De andere 33-jarige vrouw had een kleinere rol in het geheel. Zij moet twaalf maanden de cel in, waarvan de helft voorwaardelijk, aldus justitie.

Veel aanvragers van toeslag hebben het geld dat ze hebben verkregen terug moeten betalen. Ongeveer 150 aanvragers zijn strafrechtelijk vervolgd. Een aantal van hen is veroordeeld tot vijf maanden cel.

De rechtbank in Amsterdam doet naar verwachting over twee weken uitspraak.