Normal_hennep_cannabis1
Cannabis is even verslavend als heroïne en alcohol. Dit blijkt uit een van de grootste studies naar de effecten van cannabisgebruik. Weinig van de cannabisgebruikers kunnen meer dan een half jaar van de drug afblijven, zelfs na behandeling. “Cannabis wordt te vaak ten onrechte beschouwd als veilige drug," aldus de onderzoekers. Dit meldt de Telegraaf. 
 
Het onderzoek werd uitgevoerd door vooraanstaand verslavingsexpert Wayne Hall. Hij keek gedurende het 20 jaar durende Britse onderzoek naar de effecten van cannabis. Hall linkt een groot aantal schadelijke neveneffecten aan het gebruik van de drug. Psychische aandoeningen, slechte schoolresultaten en verminderde rijvaardigheid worden door de verslavingsexpert allemaal gelinkt aan cannabis. 
 
Hall concludeert onder meer dat één op de zes jongeren die regelmatig cannabis rookt, hieraan verslaafd is. Bij de volwassenen gebruikers is dat één op de tien. De kans op het krijgen van psychoses en schizofrenie verdubbelt bij cannabisgebruik. Ontwenningsverschijnselen van de drug zijn daarnaast onder meer angst, slapeloosheid, verlies van eetlust en depressie. Wanneer iemand gaat rijden na het roken van cannabis dan verdubbelt de kans op een auto-ongeluk. Dit risico stijgt nog meer als er ook alcohol genuttigd wordt naast het roken van de drug. Van Hall ontdekte ook dat cannabisgebruikers het een stuk slechter doen op school dan de niet-gebruikers. Veelvoudig roken tijdens de adolescentie lijkt daarnaast de intellectuele ontwikkeling te vertragen. Van de tieners roken er evenveel cannabis als sigaretten. 
 
Hall: "Het punt dat ik probeer te maken, is dat mensen ernstig in de problemen kunnen komen door het gebruik van cannabis. Zeker als ze het gedurende een langere periode dagelijks gebruiken. Zware gebruikers ervaren zelfs de zelfde ontwenningsverschijnselen als alcohol- en heroïneverslaafden. Cannabis wordt te vaak ten onrechte beschouwd als veilige drug."
 
© Nationale Zorggids