Normal_baby_wegen

Kinderen die als baby antibiotica krijgen lopen een verhoogd risico om tijdens de kleuterleeftijd obesitas te ontwikkelen. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek in een kinderziekenhuis in Philadelphia. De onderzoekers publiceerden hun bevindingen in het vakblad  JAMA Pediatrics, zo meldt Vakblad Vroeg.

Onderzoeker Charles Bailey en zijn collega’s volgden tussen 2001 en 2013 bijna 65.000 kinderen van hun geboorte tot hun vijfde verjaardag. Ze vonden een verband tussen het slikken van antibiotica door kinderen jonger dan twee jaar en het ontwikkelen van obesitas voor vijfde verjaardag. Vooral kinderen die de zogenoemde breedspectrum antibiotica kregen – medicijnen die gericht zijn op meerdere bacteriesoorten – bleken een verhoogde kans te hebben op latere zwaarlijvigheid. In deze groep ligt de kans op obesitas tien procent hoger dan bij kinderen die als baby geen antibiotica gebruikten.

Antibiotica kunnen veel invloed hebben op de darmflora en ook het evenwicht verstoren van de stofwisseling. Op basis van hun uitkomsten raden de onderzoekers aan om het voorschrijven van antibiotica voor jonge kinderen te beperken tot ziektes waarbij de werking goed bewezen is. Ook zouden artsen er goed aan doen om de voorkeur te geven aan het voorschrijven van smalspectrum antibiotica, zoals penicilline en amoxicilline.

© Nationale Zorggids