Normal_kind_bedenkelijk_zorgen__screenshot_

(Novum) - Het wetsvoorstel dat moet regelen dat kinderen hun ene ouder die de andere ouder heeft gedood niet meer hoeven te bezoeken als dat niet in hun eigen belang is, komt een stapje dichterbij. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) heeft het vorig jaar aangekondigde voorstel voor advies naar verschillende organisaties gestuurd, meldt zijn ministerie woensdag. De Tweede Kamer had Teeven gevraagd dit te regelen.

Jaarlijks zijn er gemiddeld veertien partnerdodingen waarbij de ene ouder de andere ouder doodt. Ongeveer 26 kinderen verliezen per jaar op deze manier hun ouder. Zij kampen volgens het ministerie met gevoelens als boosheid, wrok en loyaliteit richting de moordenaar.

Nabestaanden geven volgens Teeven vaak aan dat kinderen tegen hun wil in hun ouder in de gevangenis 'moeten' zien. Bureau Jeugdzorg en de ouder kunnen onderling namelijk afspraken maken over een omgangsregeling, buiten de rechter om. Dat moet volgens de staatssecretaris veranderen. De kinderrechter moet volgens hem altijd bepalen of er een omgangsregeling komt. Daarbij wordt uitgegaan van geen contact, tenzij dit in het belang van het kind is.

Vaak moeten deze kinderen noodgedwongen verhuizen. Daarna kunnen ze nog het middelpunt van een ruzie worden tussen andere familieleden over waar ze moeten worden geplaatst en over de vraag of er een omgangsregeling moet zijn of niet. Uit een eerdere studie bleek dat bij 92 procent van deze kinderen zorgen zijn die variëren van slaapproblemen tot agressief gedrag.