Normal_aspirine_macro_shot

Twee op de drie ouders blijkt niet goed op de hoogte over het gebruik van geneesmiddelen voor kinderen. Uit onderzoek blijkt dat veel ouders niet weten welke pijnstiller geschikt is voor kinderen of hoelang een neusspray mag worden gebruikt. Dat meldt de Telegraaf.

Het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) en het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) hielden een enquête onder duizend ouders over zelfzorggeneesmiddelen. Twee derde van de ouders gaf een verkeerd antwoord op de gestelde vragen of moest het antwoord schuldig blijven.

Zo kiest 43 procent voor een neusspray die een kind van die leeftijd niet mag hebben of gebruikt het te lang achter elkaar. Bijna de helft (45 procent) zou een pijnstiller kopen die eigenlijk niet geschikt is voor kinderen van 0-4 jaar en 65 procent weet niet hoeveel paracetamol een kind mag hebben.

De meeste ouders (86 procent) zeggen deskundig advies belangrijk te vinden bij het kopen van zelfzorgmiddelen voor kinderen, maar houden het in de praktijk vaak bij het lezen van de verpakking of bijsluiter. Wanneer een middel eerder is gebruikt wordt de bijsluiter nog maar door 31 procent van de ouders gelezen, terwijl het raadzaam is om dit altijd te doen. Marten Hummel van het CBD benadrukt dat zelfzorggeneesmiddelen veilig en effectief zijn, zolang ze op de juiste manier worden gebruikt.

© Nationale Zorggids