Normal_kind_bedenkelijk_zorgen__screenshot_

Verslavingsinstellingen moeten bij nieuwe cliënten standaard gaan controleren of er thuis kinderen zijn die hulp nodig hebben. De PvdA en de VVD willen laten vastleggen dat de verslavingszorg de hulp inroept van de jeugdhulpverlening zodra het vermoeden bestaat dat er gevaar is voor de veiligheid of gezondheid van kinderen. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Kamerlid Marith Rebel van de PvdA: 'Deze kinderen lopen een groot risico om hun ouders achterna te gaan. Door op jonge leeftijd in te grijpen en preventieve zorg te verlenen, voorkom je problemen op latere leeftijd.' Uit recent onderzoek is gebleken dat een op de drie kinderen met een verslaafde vader of moeder zelf later ook te maken krijgt met verslaving. Wanneer beide ouders verslaafd zijn, stijgt deze kans naar vijftig procent. Een groot deel van de kinderen is jonger dan twaalf jaar wanneer hun ouders met de verslavingszorg in aanraking komen.

Volgens Jaap Jamin van de verslavingsinstelling Jellinek is het opmerkelijk dat in de huidige protocollen bij een intake geen vragen zijn opgenomen over eventueel aanwezige kinderen en hun welzijn. 'Vaak is thuis bij een verslaafde sprake van een zeer explosieve situatie', zegt Jamin. Hij is het met de regeringspartijen eens dat veel behandelaars zich in de eerste instantie alleen richten op hun patiënt en niet direct op diens gezinssituatie.

Straks moet een hulpverlener altijd aan zijn cliënt vragen of er minderjarige kinderen thuiszitten. Als de professional de indruk heeft dat zij risico lopen, dan wordt de situatie van deze kinderen bekeken en wordt als vervolgstap het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling of Steunpunt Huiselijk Geweld ingeschakeld. De angst dat verslaafde ouders minder snel om hulp zullen vragen omdat ze jeugdzorg op hun dak krijgen, wordt door Rebel weggewuifd. 'Het is niet zo dat we kinderen van verslaafden gelijk uit huis willen plaatsen, dat is een laatste redmiddel. Daarnaast nemen hulpverleners alle stappen in nauw overleg met de ouders.'

© Nationale Zorggids