Normal_ziek_kind_stethoscoop_griep

Het is niet te voorkomen dat kinderen op de kinderopvang ziek worden. Dat zegt Brancheorganisatie Kinderopvang in een reactie op het onderzoek van de RIVM en UMC Utrecht naar ziekteverspreiding op kinderdagverblijven. In het onderzoek werden onder meer voorstellen gedaan om de kinderopvang hygiënischer te maken. Dit meldt Kinderopvangtotaal.

Eerder werd bekend dat kinderen die naar de opvang gaan een veel grotere kans hebben om buikgriep te krijgen dan kinderen die thuis blijven. Ook bezoeken deze kinderen gemiddeld twee keer zo vaak de huisarts of worden ze opgenomen in het ziekenhuis vanwege complicaties. Dat leidt tot een kostenpost van zo'n 25 miljoen euro extra per jaar, berekenen de onderzoekers. Kinderen steken namelijk ook hun (werkende) ouders aan.

Op plekken waar veel mensen samen komen is de kans op besmetting nu eenmaal groter, stelt de Brancheorganisatie Kinderopvang. De brancheorganisatie vindt het niet terecht om de schuld van die kosten in de schoenen van de opvang te schuiven. Ook zijn sommige voorstellen die door de onderzoekers worden gedaan door wettelijke verplichtingen niet mogelijk. Zo kunnen kinderdagverblijven zieke kinderen niet scheiden van gezonde kinderen omdat het niet is toegestaan kinderen zomaar in een andere groep te plaatsen. Bovendien heeft de branche hygiëne en gezondheidsmanagement al hoog in het vaandel staan, benadrukt de brancheorganisatie. In vrijwel alle kinderopvangbedrijven geldt er beleid om zieke kinderen niet naar de opvang te laten komen en ouders te vragen hun zieke kind zo snel mogelijk op te halen.

© Nationale Zorggids