Normal_bof_inenting_

De GGD Hollands Noorden had in 2013 de handen vol aan de bestrijding van de ziekte bof. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) in de provincie Noord-Holland. De afdeling infectieziektebestrijding telde veertig personen in de leeftijd van 16 tot 28 jaar met ziekteverschijnselen, waarvan bij 29 mensen inderdaad bevestigd kon worden dat het ging om bof. Dat meldt het Noordhollands Dagblad.

Bof kan in ernstige gevallen leiden tot blijvende doofheid, hersenvliesontsteking of zaadbalontsteking bij volwassen mannen. De ziekte werd vrij zeldzaam nadat vaccinatie tegen bof werd opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma in 1987. Volgens de GGD is dat nu aan het veranderen. 'Opvallend aan deze uitbraak was dat het merendeel van de personen als kind was gevaccineerd tegen bof. Ondanks deze vaccinaties heeft het bofvirus toch tot symptomen geleid en zich kunnen verspreiden.'

De Gezondheidsdienst ziet in de laatste jaren een terugkeer van de ziekte, ondanks twee BMR (bof, mazelen, rode hond)-vaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma. Volgens de GGD zou dat kunnen duiden op afname van de bescherming die het vaccin biedt in de loop der jaren.

© Nationale Zorggids