Normal_gemeente_balie

In verband met de nieuwe Jeugdwet, die op 1 januari in werking treedt, heeft het Nederlandse normencentrum NEN een correctieblad gemaakt bij 'Landelijk verwijsindex risicojongeren'. Dat meldt NEN.

De nieuwe Jeugdwet vervangt de Wet op de Jeugdzorg. In de wet is vastgelegd wat de criteria zijn voor twee jeugdigen om als gezinsleden te kunnen worden aangemerkt. Dit is het geval wanneer de twee jeugdigen één of meer van de volgende overeenkomsten hebben: zij hebben een eigen woonadres of ouder(s) volgens de GBA (Gemeentelijke Basis Administratie). De gevolgen die deze criteria kunnen hebben voor de verwijsindex zijn in het correctieblad gecorrigeerd en verduidelijkt, zodat deze aansluit op de nieuwe Jeugdwet.

De verwijsindex risicojongeren (VIR) is een landelijk digitaal systeem waarin hulpverleners meldingen kunnen doen over jongeren tot 23 jaar met problemen. Zo weet een hulpverlener sneller of een kind ook bekend is bij zijn collega’s en kan hij overleggen wat de beste aanpak is voor hulpverlening.

© Nationale Zorggids