Normal_vuurwerk_afsteken_still

(Novum) - De jongeren die vorig jaar in het Brabantse dorpje Veen massaal werden opgepakt voor rellen rond de jaarwisseling, krijgen van het Openbaar Ministerie tweehonderd euro voor elke nacht dat ze ten onrechte in de cel zaten. Dat stelt advocaat Erik Thomas die het merendeel van de jongeren vertegenwoordigt. Volgens hem is de overgrote meerderheid van de jongeren akkoord gegaan met de schikking.

Als iedereen instemt met de regeling, zou het om een bedrag van ongeveer vijftigduizend euro gaan. De bijna honderd jongeren werden op oudejaarsdag 2013 opgepakt bij rellen. Het is een traditie in Veen om rond de jaarwisseling autowrakken in brand te steken. Op de bewuste dag keerde een menigte zich tegen de politie, toen een autowrak in brand was gestoken.

Agenten werden bekogeld met lege flessen en zwaar vuurwerk. De daders vluchtten een café in en alle honderd aanwezigen werden gearresteerd. Alle verdachten zaten tijdens oud en nieuw vast. Maximaal vijf verdachten komen voor de strafrechter. De ex-verdachten eisten een vergoeding voor de dagen dat zij vastzaten.