Normal_bejaard_dementie_oud_handen_zorg_euthanasie_

Ouderen kunnen vanaf begin volgend jaar een student inhuren voor gezelschap of voor kleine klussen in en rond het huis. In Amsterdam wordt een proef gestart met de Stichting SeniorenStudent, die studenten koppelt aan eenzame senioren met weinig geld. Voor een paar tientjes helpen de studenten twee keer per maand met bijvoorbeeld de boodschappen, koken, wandelen, lezen of spelletjes doen. Dat meldt het ANP.

Het bedrijf SeniorenStudent werd twee jaar geleden opgestart door de zussen Lotte en Anne van Oudheusden. Voor 12,50 euro per uur komen studenten een handje helpen in het huishouden of met de computer. Inmiddels zijn er landelijk ongeveer 120 ouderen die hulp krijgen van een student. De meesten van hen wonen in Amsterdam, maar ook in andere studentensteden zoals Rotterdam, Utrecht en Nijmegen worden ouderen succesvol gekoppeld aan studenten. Bij het koppelen wordt rekening gehouden met overeenkomsten in hobby's en interesses.

In Amsterdam start vanaf februari een proef waarbij vijftig ouderen aan vrijwilligers worden gekoppeld. Hierbij wordt gedacht aan bijvoorbeeld mensen die eerst thuiszorg kregen, maar hier volgend jaar geen recht meer op hebben. Met de studenten wordt afgesproken dat ze het werk minstens een jaar doen. Ze krijgen een kleine onkostenvergoeding en daarnaast trainingen en cursussen. Van Oudheusden: 'Het is heel belangrijk voor de senioren dat ze iedere keer hetzelfde gezicht zien, op die manier wordt er echt een band opgebouwd.'

© Nationale Zorggids