Normal_jeugddetentie

Mensen die als kind sociale en cognitieve vaardigheden hebben ontwikkeld, lopen als volwassene minder kans om crimineel te worden. Dat blijkt uit een onderzoek van Geert Mesters aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Elk jaar komen 4000 jongeren terecht in een jeugdinrichting of een JeugdzorgPlus-instelling na het plegen van een delict. Doordat zij op vroege leeftijd in aanraking komen met justitie lopen zij meer kans om later ook problemen te ontwikkelen zoals crimineel gedrag.

Metsers deed onderzoek bij 540 mensen die in de jaren negentig een deel van hun jeugd in een justitiële jeugdinrichting hebben gezeten. Deze mensen hadden op latere leeftijd vaker problemen met het vinden van een baan en waren vaker afhankelijk van een uitkering. Mesters denkt dat investeren in sociale vaardigheden een blijvend effect heeft op het verlagen van de criminaliteit en het verhogen van de kans op werk. 'Werk vermindert de kans op criminaliteit, dus de gunstige effecten die goede sociale vaardigheden op criminaliteit hebben zijn nog sterker als mensen werk hebben.' Mesters promoveert op 16 januari aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

© Nationale Zorggids