Normal_autisme_jongen__compfight_

Jongetjes die na de geboorte zijn besneden ontwikkelen vaker een stoornis in het autismespectrum dan jongens die hun voorhuid mochten houden. Dat concluderen Deense onderzoekers van het Statens Serum Instituut in Kopenhagen, zo meldt Nu.nl.

De onderzoekers volgden een groep van 340.000 kinderen tijdens de eerste negen jaar van hun leven. Van deze groep werden werden er 5000 gediagnosticeerd met een autistische stoornis. Vanwege eerdere aanwijzingen dat autisme vaker voorkomt in landen waar kinderen worden besneden, werd in het Deense onderzoek gekeken naar het verband tussen circumcisie en autisme. Hieruit kwam naar voren dat autisme vaker voorkomt bij jongetjes die bij de geboorte besneden zijn dan bij jongens die niet besneden zijn. De kans op autisme blijkt niet te worden beïnvloed door culturele achtergrond.

De verhoogde kans op autisme kan volgens de wetenschappers worden verklaard door de vroege blootstelling aan pijn. Een eerder onderzoek heeft aangetoond dat de pijnreceptie van zowel mensen als dieren blijvend kan veranderen wanneer er op jonge leeftijd hevige pijn wordt ervaren. Ook de reactie van het lichaam op stress kan permanent veranderen door een vroege blootstelling aan pijn.

© Nationale Zorggids