Logo_download
Een nieuwe ademtest kan nauwkeurig vaststellen of jonge kinderen die last hebben van chronische luchtwegklachten astma ontwikkelen of niet. Tot op heden was hier geen test voor. Twee derde van deze kinderen blijkt uiteindelijk op 6-jarige leeftijd helemaal geen astma te ontwikkelen. Zij krijgen daardoor op jonge leeftijd vaak onnodig medicatie voorgeschreven. Dit meldt het Maastricht UMC+
 
Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen die zich kenmerkt door benauwdheid, hoesten en een 'piepende' of 'zagende' ademhaling. Maar liefst veertig procent van alle kinderen tot zes jaar krijgt vroeg of laat last van dergelijke klachten. Vaak wordt bij deze kinderen echter onterecht de diagnose astma gesteld. Twee derde blijkt namelijk voorbijgaande klachten te hebben, veroorzaakt door virale infecties en niet te lijden aan astma. De huidige diagnostische methode kan bij kinderen tot zes jaar onvoldoende onderscheid maken tussen voorbijgaande klachten of de chronische longziekte. Een aanvullende ademtest blijkt de voorspelling aanzienlijk te verbeteren.
 
Maastrichtse wetenschappers analyseerden de uitademingslucht van meer dan 200 kinderen in de leeftijd van twee tot vier jaar die last hadden van een piepende ademhaling. Daarnaast werd ook een genetische analyse uitgevoerd van een bloedmonster om de ontstekingsactiviteit te bepalen. Op de leeftijd van zes jaar werd vervolgens de diagnose gesteld. 76 kinderen bleken uiteindelijk astma te hebben ontwikkeld. In negentig procent van de gevallen konden de onderzoekers voorspellen welke kinderen de ziekte wel zouden krijgen en welke niet. Dit is mogelijk, omdat de samenstelling van uitademingslucht en de ontstekingsactiviteit verschilt tussen astmapatiënten en niet-astmapatiënten.
 
© Nationale Zorggids