Logo_franniez

Chronisch zieke kinderen die een bezoek brengen aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) krijgen voortaan zogenoemde Franniez, die ze kunnen sparen. Het troostcadeautje werd deze week voor de eerste keer uitgereikt aan een kind met een chronische ziekte. Dat meldt het Leidsch Dagblad.

Het Franniez verzamelsysteem bestaat uit kleurrijke labeltjes die door kinderen op een bijbehorende Franniez spiraal kunnen worden geschoven. Elke keer als het kind iets meemaakt rondom hun ziekte krijgen ze een extra label op hun spiraal, zodat er een beeldverslag ontstaat van de ziekte. Dit kan troost, moed en houvast bieden aan het kind. Bovenin de spiraal zit een code om op het geheime deel van de Franniez website te komen. Daar kunnen kinderen en hun ouders delen wat er met hen gebeurt.

Het spaarsysteem is bedacht door kinderverpleegkundige Franny Slingerland van het LUMC.  Behalve het Leidse ziekenhuis heeft ook het UMC in Maastricht plannen om de Franniez te introduceren. Als het aan het Kinderfonds Franniez ligt  komen daar nog veel meer ziekenhuizen bij. In Nederland zijn er 400.000 kinderen met een chronische ziekte, waarvan ongeveer 80.000 regelmatig een bezoek brengen aan het ziekenhuis. Voor kinderen met kanker en hartproblemen bestaan er al vergelijkbare projecten als de Kanjerketting en Tikkiering.

© Nationale Zorggids