Normal_800px-young_girl_receiving_chemotherapy

Bij kinderen die kanker overleven treden op latere leeftijd vaker gezondheidsproblemen op als gevolg van de behandeling. Onder andere de nieren kunnen schade oplopen door chemotherapie. Hester Blufpand van het VUmc deed onderzoek naar de beste manieren om de nierfunctie bij deze kinderen te bepalen. Zij ontdekte dat de methodes die behandelend artsen nu gebruiken niet altijd voldoen. Daarnaast blijken de adviezen voor het bepalen van de nierfunctie binnen de behandelprotocollen niet eenduidig. Blufpand promoveert vandaag aan het VUmc.

De afgelopen decennia is de overleving van kinderen met kanker enorm toegenomen. De keerzijde hiervan is dat de kinderen later kunnen worden geconfronteerd met verschillende gezondheidsproblemen als gevolg van de behandeling op kinderleeftijd. Nierschade is daarbij een belangrijk en vaak voorkomend gezondheidsprobleem. 'Als artsen deze behandelingsgerelateerde nierschade tijdig kunnen herkennen, dan kunnen ze een intensieve behandeling starten om verdere achteruitgang van de nierfunctie te voorkomen', zegt Blufpand, kinderarts in opleiding aan VUmc en epidemioloog.

Blufpand komt in haar promotieonderzoek tot verschillende conclusies. Ten eerste blijkt de lichaamseigen stof creatinine, die momenteel gebruikt wordt om de nierfunctie te meten, niet zo geschikt voor kinderen met kanker. Ten tweede geven de behandelprotocollen, die momenteel  worden gebruikt bij kinderen met kanker, tegenstrijdige adviezen over het meten van de nierfunctie en het aanpassen van chemotherapie bij een verminderde nierfunctie. In sommige gevallen zijn deze adviezen zelfs niet helemaal juist. Verder concludeert Blufpand dat bij het doseren van de chemotherapie Carboplatine rekening moet worden gehouden met de nierfunctie. Het nalaten hiervan leidt tot onvoorspelbare en onnauwkeurige blootstelling aan dit medicijn.

'Met het doorvoeren van deze verbeteringen kunnen verdere achteruitgang van de nierfunctie en de daaruit voorkomende gezondheidsproblemen op latere leeftijd wellicht voorkomen worden in deze toch al kwetsbare groep personen', stelt Blufpand. De aandacht voor het verminderen van gezondheidsproblemen ten gevolge van kinderkanker en met name de behandeling ervan krijgt steeds meer aandacht. Recent zijn er (inter)nationale richtlijnen verschenen over de zorg voor overlevenden. In Nederland is hiervoor een systematische structuur opgezet die uniek is in de wereld.

© Nationale Zorggids