Logo_jeugdzorg-noord-brabant

De Inspectie Jeugdzorg en de Inspectie Veiligheid en Justitie hebben Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant (BJZ NB) onder verscherpt toezicht geplaatst. De reden is dat er een verbetertraject liep en er zich nu een situatie voordoet die de voortgang van dit traject in gevaar brengt. Dit vormt een risico voor de kwaliteit van de uitvoering van kinderbeschermingsmaatregelen en jeugdreclassering. Die situatie is ontstaan door een bestuurswisseling en het feit dat de instelling nog niet gecertificeerd is. Het verscherpt toezicht geldt voor een periode van maximaal één jaar.

Naar aanleiding van eerder toezicht van de Inspectie Jeugdzorg doorliep BJZ NB in 2014 een intensief traject ter verbetering van de uitvoering van de kinderbeschermingsmaatregelen. Tijdens dit traject werden positieve resultaten geboekt en was sprake van een stijgende lijn voor wat betreft de termijn waarop een eerste contact plaatsvond en een plan van aanpak werd vastgesteld. De inspecties vinden het belangrijk dat direct na het uitspreken van een maatregel wordt gestart met de hulp waarbij de gezinsvoogd binnen enkele dagen contact heeft met het kind en diens ouders. Het aantal gevallen waarin dit lukte nam toe. In een plan van aanpak, dat door de gezinsvoogd samen met de ouders en kind wordt opgesteld, staat wat er de komende tijd gaat gebeuren. Duidelijkheid hierover is van groot belang en daarom verwachten de inspecties dat dit plan binnen zes weken met het kind en de ouders is vastgesteld. Ook dit verliep steeds beter.

Om de opgaande lijn vast te houden is intensieve bestuurlijke aandacht nodig. November 2014 vroegen de inspecties bijzondere aandacht van het bestuur om op de behaalde resultaten voort te bouwen en een terugval te voorkomen. Vervolgens ontstonden er bij de inspecties echter zorgen door de bestuurswisseling en het bericht eind december 2014 dat het BJZ NB niet gelukt was om per 1 januari 2015 gecertificeerd te raken. Dit vormde voor de inspecties reden om extra maatregelen te treffen ten aanzien van BJZ NB. Deze maatregelen worden vertaald in verscherpt toezicht, zoals de inspecties dat noemen, voor een periode van maximaal één jaar. Tijdens dit verscherpt toezicht zullen de inspecties intensief volgen of de ingezette lijn wordt voortgezet en de kwaliteit van de uitvoering van de kinderbeschermingsmaatregelen en jeugdreclassering voor de kinderen bij BJZ NB geborgd is.

© Nationale Zorggids