Normal_epilepsie

Epilepsie is een van de meest voorkomende neurologische aandoeningen bij kinderen. Bij ongeveer een derde deel van deze kinderen blijkt anti-epileptische medicatie niet voldoende om de epileptische aanvallen onder controle te houden. Als ook epilepsiechirurgie niet mogelijk blijkt, kan Nervus Vagus Stimulatie (NVS) een goed behandelalternatief zijn. Dat blijkt uit onderzoek van kinderneuroloog Sylvia Klinkenberg van het Academisch Centrum voor Epileptologie Kempenhaeghe/Universiteit Maastricht.

De nervus vagus is een belangrijke zenuw in de hals die de hersenen met andere delen van het lichaam verbindt. Het prikkelen van deze zenuw (Nervus Vagus Stimulatie) kan epileptische aanvallen verminderen. Tijdens een operatie wordt een klein apparaatje (stimulator) aangebracht  onder de huid. Deze wordt via een elektrode verbonden met de zenuw. De stimulator kan op afstand worden ingesteld om op bepaalde momenten een prikkel te geven.

Bij volwassenen is het toepassen van NVS veilig en effectief, maar voor kinderen was de effectiviteit van deze behandeling nog niet bewezen. Klinkenberg onderzocht niet alleen het effect van NVS op de ernst en frequentie van epileptische aanvallen, maar ook naar de veiligheid en bijwerkingen. De kinderen die deelnamen aan de studie werden willekeurig verdeeld in twee groepen waarbij de ene groep ‘hoog’ (therapeutisch) en de andere groep ‘laag’ (actieve controle) werd gestimuleerd met NVS. Uit de studie komt naar voren dat de ernst van de aanvallen bij de deelnemende kinderen duidelijk afnam door behandeling met NVS. Een positief bijeffect is dat de stemming van de kinderen hierdoor ook significant verbeterde. Verder blijkt de behandeling  geen nadelig effect te hebben op het cognitieve functioneren van de kinderen. Ook de bijwerkingen (stemverandering, hoesten en keelpijn) blijken gering en van voorbijgaande aard.

© Nationale Zorggids